Latice - Latinamerika i Centrum

-

Resa till wichí-folkets värld - 3 - "Era smutsiga matacos"*

Agencia para la libertad
LatiCes översättare: Ulla Petré Cañadas

"Din smutsiga mataco". "Din stinkande mataco". "Din gamla sugga". Det är tillmälen som Claudia ständigt får höra när hon vandrar genom gatorna i staden Ingeniero Juárez. Mataco är den nedsättande benämningen som använts om ursprungsbefolkningen ända sedan den spanska koloniseringen, och som många av oss fick lära oss i skolan.

I det här hörnet av Formosa, den del av landet som har störst andel ursprungsbefolkning, får kvinnor och män av wichí-ursprung tåla sådana här saker varje dag. Dessa eller ännu värre saker, som att polisen skjuter mot dem ibland. Vi hade fortfarande inte hämtat oss från den ilska vi kände, när vi såg endast 19-åriga Santiago i sin säng efter att ha förlorat ett öga när polisen på nära håll avfyrade en gummikula. Då berättade hans mamma, att polisen hade gjort samma sak mot hennes make året innan: "Santiagos pappa har också förlorat ett öga. De sköt honom. Han hade gått för att hämta ved. När han kom tillbaka sa han att han när han stannade på gatan sköt polisen mot honom."

Vi vågar inte dra slutsatsen att det handlar om tillfälligheter, det skulle vara alltför naivt att tro att två medlemmar av samma familj inom ett år skulle råka ut för samma sak med exakt samma konsekvenser. Claudia säger att det sker systematiskt. Hon uttrycker det på sitt sätt och måste anstränga sig för att göra sig förstådd på spanska. Hennes äldste son viskar hela tiden till henne på deras eget språk, för att hon inte ska glömma bort något av berättelsen. "Sedan har jag en mindre pojke som fick en kula här vid kragen" tillägger den enorma och bastanta kvinnan medan hon pekar på halsen. Hon får sin äldste son att visa oss kläderna som en annan av hennes fem söner burit - han har fortfarande kvar gummikulorna som sköts mot honom sittande under huden, eftersom hans syster inte lyckades få bort dem när hon skulle hjälpa honom.

Man brukar säga att staten är frånvarande när man träffar på människor, familjer och samhällen som lever under sådana här förhållanden, men de här återkommande händelserna visar i stället på statens ständiga närvaro med sin förtryckarapparat som får wichí-folket att känna skräck varenda dag. "Polisen respekterar oss inte här. Jag vill inte kritisera. De respekterar inte oss kvinnor, de visar fingret (hon pekar med långfingret för att visa) och behandlar oss hur de vill. De kallar oss för smutsiga matacos, stinkande matacos, trots att vi inte stör någon. Vi vill ha bostäder. Vi äger ingenting. Ibland när min son går till polisen skjuter de. De bara skjuter på honom för att de kan göra det. Det var nära han dog, men Gud är stor. Gud är stor. Jag vill att polisen respekterar oss. Man kan inte gå förbi, man kan inte hämta ved eller gå och handla kött. De kallar oss för smutsiga matacos, illaluktande matacos, gammal sugga. De säger vad som helst. Jag vet inte, jag förstår det inte. Vi är också kristna."

Claudia föddes uppe i bergen och började arbeta redan som liten flicka. Sedan flyttade de till Ingeniero Juárez, som populärt kallas Juárezstaden. Sedan tio år tillbaka lever hon i en stadsdel med 50 bostäder, sedan wichí-befolkningen 2007 beslutade att ockupera husen som Formosas bostadsinstitut utan tillåtelse hade byggt på deras mark och som var avsedda för kreolska familjer.

"Jag är byns tvätterska. Jag är en person som tyckt om att arbeta ända sedan jag var liten: stryka, tvätta, rensa ogräs, gräva ur. Vi har en ekonomichef men jag har aldrig bett honom om något. Nej, aldrig. De behandlar dig illa, sparkar på dig, gör vad som helst. Jag vet inte, jag har varken mamma eller pappa. Jag är en stackars ensam kvinna som måste arbeta för att kunna ge mina barn mat."

Alla som bor i huset är fortfarande chockade över angreppen som de utsatts för och rädda för polisens närvaro: "Varje natt passerar de fram och tillbaka till häst. De går fram till hörnet. De skriker. Pojkarna sätter sig ner. Ibland vill jag gå ut, men de skriker åt mig och visar oss ingen respekt. När jag går ut busvisslar de åt mig. De visslar åt mig, de gör allt möjligt. Jag kan inte gå förbi. Det är inte snällt att de gör så mot oss. Man kan inte leva så. Jag vet inte hur det kommer att sluta."

Wichí-befolkningen i Ingeniero Juárez är ännu mer utsatt sedan Agustín Santillán sattes i fängelse efter att ha ställt sig på deras sida. Claudia säger: "En till som tillfångatagits och som inte har något att göra med de problem som uppstått. Han borde inte sitta i fängelse. Det är inte han. De lägger skulden på honom. Han är vår ledare. Han kommer med mat, med allt. Nu finns det ingenting, för han är inte här. De sa att det var hans fel och förde bort honom, men det är inte han. Jag vet inte varför han sitter i fängelse. Polisen visar oss ingen respekt."

* Indianfolk i norra Argentina och södra Bolivia



Publicerad: juni 2017

Flera artiklar av: Agencia para la libertad



  • LatiCe är en ideell förening med org. nr.802440-4512 |
  • © 2008 LatiCe