Latice - Latinamerika i Centrum

-

Pandemi och livsmedelskris

Gerardo Torres Salcido
Desinformémosnos
LatiCes översättare: Orsola Lazzarin
Pandemin relaterade livsmedelskriser

Förhållandet mellan Covid 19-pandemin och jordbruks- livsmedelssystem måste ses ur perspektivet av hur det jordbruks- livsmedelssystemet utvecklats och hur jordbruks mångfald och jordbruks biologiska mångfald har avancerat och intrånget av dessa två aspekter har producerat massifiering av en serie virus och bakterier som kan komma in i maten som vi konsumerar dagligen.

Pandemin relaterade livsmedelskriser har utvecklats mycket starkt sedan 1990-talet, först med den galna ko-krisen (Bovin spongiform encefalopati), som överfördes till människor.

Men också denna interferens i jordbruks biologiska mångfald har påverkats av tillväxten av våta marknader, som är mycket vanliga i Afrika, Asien och Latinamerika, där levande djur distribueras och slaktas med idén att äta mat färska, och eftersom denna typ av konsumtion är kopplad till traditioner av kulinariska kulturer.

Så vi har två element som kan vara grundläggande för att förstå hur detta nya coronavirus har genererats, vilket är denna störning i jordbruks mångfald, särskilt i biologisk mångfald, i levande djur som kommersialiseras på dessa marknader. Även om det inte finns någon konsekvent vetenskaplig slutsats vad gäller att detta virus som orsakar Covid-19 genererades exakt på Wuhan-marknaden i Kina.

Å andra sidan producerar industrialiserad, homogeniserad mat med förlust av näringsämnen andra pandemier lika eller mer allvarliga än Covid-19, såsom fetma och dålig näring, och alla sjukdomar som är förknippade med dessa sjukdomar, såsom högt blodtryck, artärsjukdom, diabetes och andra kroniska icke-smittsamma sjukdomar.

Aptiten för animaliskt protein orsakar ett intrång i biologisk mångfald och leder till marknaden av vilda djur som kan ha någon typ av virus. Detta tillsammans med en förlust av matdiversitet som sätter oss som en mänsklig art med allvarlig risk för överlevnad, eftersom vi är beroende av stora monokulturer världen över.

Detta material delas med tillstånd från UNAM Global



Publicerad: augusti 2020

Flera artiklar om: Miljö



  • LatiCe är en ideell förening med org. nr. 802440-4512 |
  • © 2008 LatiCe