Latice - Latinamerika i Centrum

-

Amerika är kontinenten med störst biologisk mångfald

Lenin Cardozo
Prensa indigena
LatiCes översättare: Margot Herbertsson

Med biologisk mångfald eller biodiversitet avses allt levande som finns på jorden; dess naturliga utbredningsmönster är produkter av evolutionen och inflytandet från andra arter.


Amerika är kontinenten med störst biologisk mångfald
Foto: Biodiversidad

Begreppet biologisk mångfald innefattar även olika livsformers ekosystem och gener, dvs. antalet djur- och växtarter, de miljöer som de förekommer i och deras samverkan och former, utgör tillsammans ett lands eller en regions biologiska mångfald.

Vid inventering av vilka arter som förekommer på olika kontinenter, uppvisar Amerika den största biologiska mångfalden, följt av Asien.

Denna variationsrikedom av otaliga livsformer har sitt ursprung från kontinentens tillkomst, innan de kontinenter som vi idag kallar Nordamerika respektive Sydamerika hade bildats. Vid denna tid hängde Nordamerika samman med Europa och Asien medan Sydamerika var förenat med Afrika.

På dessa stora kontinentalblock tillväxte och utvecklades växter och djur på mycket olika sätt och när Nordamerika och Sydamerika förflyttade sig och närmade sig sina nuvarande lägen, förenade genom ett näs och de öar som idag utgör Centralamerika, blev det möjligt för djur och växter att passera från en kontinent till en annan och på så sätt berika båda subkontinenterna.

Man beräknar att, 3 406 398 000 ha, 26 procent av jordens markyta är täckt av skog. Amerika har 972 214 000 ha, alltså 28,5 procent av den beskogade ytan och är den kontinent som har störst skogbeklädd areal.

De tropiska skogarna upptar 1 756 299 000 ha, vilket motsvarar 51 procent av den totala skogklädda arealen. Därav finns 918 116 000 ha eller 52,3 procent i Amerika. Man räknar med att omkring hälften av alla levande arter återfinns i de tropiska skogarna.

Dessa siffror visar att regionen har planetens största biologiska mångfald. Kontinenten har också, med sina inhemska arter, bidragit till livsmedelsförsörjningen i världen. Av de sju mest spridda odlingsväxterna härstammar fyra från Amerika, nämligen majs, potatis, sötpotatis och yuca.

Den största biologiska mångfalden på den amerikanska kontinenten återfinns i de tropiska områdena, där inte bara artrikedomen är störst utan också variationen av mangroveskogar, regnskogar, torra skogar, molnskogar, savanner och hedar.

Brasilien, Mexiko och Colombia har störst biodiversitet och beträffande de två förstnämnda, omfattar dessa länder också områden utanför tropikerna.

Från dessa länder utvecklas också ett annat viktigt begrepp, megadiversitet. Det innebär att ett land vars yta upptar 10 procent av jordens markyta hyser 70 procent av dess växt- och djurarter. Brasilien, Colombia och Kina är några länder som tillhör denna kategori.

Eftersom Amerika är kontinenten med flest länder tillhörande denna kategori, sammanlagt sju stycken (Brasilien, Colombia, Ecuador, USA, Mexiko, Peru och Venezuela), följt av Asien med fem (Kina, Filippinerna, Indonesien, Indien och Malaysia), tre i Afrika (Madagaskar, Demokratiska Republiken Kongo och Sydafrika) och de övriga i Oceanien (Australien och Papua Nya Guinea).

Vart och ett av dessa länder ha sin egen unika karaktär som passar för ett stort antal arter; många i tropikerna där villkoren för biodiversitet är gynnsammast.

Här finns många olika miljöer, jordarter och klimat; genom att kontinenterna skilts åt, har endemiska arter av växter och djur utvecklats, arter som är unika på sina platser och som i sin tur, genom sin mångfald, gör det möjligt för fler arter att etablera sig.

De har utvecklats tack vare kontakten med olika regioner där de blandats med arter med andra ursprung och genom ursprungsfolkens domesticering av endemiska djur och växter under historiens gång har en naturrikedom uppstått.

Så stolta vi invånare kan vara över vår fantastiska kontinent, över att vara amerikaner i Amerika!



Publicerad: september 2011

Flera artiklar av: Prensa indigena



  • LatiCe är en ideell förening med org. nr.802440-4512 |
  • © 2008 LatiCe