Latice - Latinamerika i Centrum

-

Sockret existerar inte

Daniel Marrero
LatiCes översättare: Karina Hansson
LatiCe

Det är arbetarna som bestämmer riktlinjerna för produktionen och för konsumtionen av varor som kommer från lokala resurser. Det är i ärlighetens namn uppmuntrande nyheter som når oss från Uruguay med hänsyn till frågan om socker.

Sockret existerar inteSom vi lovat våra läsare fortsätter vi här med artikelserien om den sociala verkligheten i departementet Artigas (Uruguay). Sockerindustrin utgör den största källan till sysselsättning inom departementet, detta trots många år av avsiktliga besparingar av produktionsresurserna. För att ge exempel på denna sorts politik återberättar vi här några uttalanden av Uruguays förre president som sade följande till media "sockret existerar inte", och han tillade "denna industri är över".

Efter att branschen hade trätt in i en kris 1992 avskaffades de officiella avgifterna och statens ökade oberördhet konfronterades. Sockerindustrin anställer arbetare på långsikt, och i skeden då det odlades 10 000 hektar var 2000 personer på landsbygden sysselsatta och 700 arbetare inom socker raffinaderiet. Dessutom går produktionen alltid direkt tillbaka in i handeln och Bella Unións ekonomi, under 7 månader i motsats till den säsongsmässiga sysselsättningen i andra delar av landsbygden i Uruguay.

Med intågandet av det politiska partiet Frente Amplio (Breda Fronten) i regeringen, inleds en process tillsammans med ALUR (Alcoholes del Uruguay S.A) som skall införa en gradvis ökad sådd i förhållande till föregående regering. ALUR, som till 90 % består av det statliga oljebolaget ANCAP, och till 10 % av Korporationen för Utveckling, hade under år 2007 uppnått 57 % av den nationella sockermarknaden och omsatte 24 miljoner USD, detta var ett år av hårt arbete där det huvudsakliga målet var att göra raffinaderiet och förädlingen av sockerrören så bra som möjligt. Så i motsats till vad före detta president Batlle har sagt, inte bara existerar sockret, det finns flera olika grupper som dagligen arbetar med det inom departementet. Associationen för Ekologiska Producenter i Uruguay (Asociación de Productos Orgánicos del Uruguay – APODU), får ett konkret förslag av auktoriteter från ALUR som är kopplat till produktionen av ekologiskt odlade sockerrör som har varit under förhandling sedan tre år tillbaka. På detta sätt föreslår ALURs styrelse till producenterna ett fungerande arbetsavtal för att producera ekologiska sockerrör. Så i december 2008 genomfördes flera möten med företrädare för arbetarna och de fackliga organisationerna liksom representanter från ALUR.

Hugo Bértola, sekreterare vid APODU, tillhandahåller oss uppgifter angående ämnet, speciell tonvikt och fokus läggs på den horentisionella relationen med de lokala organisationerna. Man skingrar också de tvivel som vissa producenter hade, om att det redan fanns ett tecknat avtal. Det berättar att producenter från Cainsa och Calpica också är intresesrade av ämnet. Efter ett givande utbyte av idéer bestämde man sig för att utse två lokala representanter till gruppen, William Sosa och Javier Soria, och tillsammans med två producenter från APODU har de inlett samtal som syftar till att utarbeta ett avtal eller utveckla produktionen av ekologiska sockerrör. Man enades om att kombinera effektivitet med nödvendigheten av deltagande och synpunkter från alla.

Det togs upp med kraft, att detta utvecklingsavtal om det ekologiska jordbruket, inklusive sockerröret, inte bör "vänta" på ett förslag från ALUR, utan avtalet måste främjas och spridas till alla berörda organisationer. Det existerar ett första utkast utarbetat av APODU, som ska skickas så snart det rättats till som ett första underlag till ett samtal och hänvisar till de viktigaste idéerna som vägledning för den utsedda arbetsgruppen. Detta första utkast hänvisar till det agroekologiska fokuset på utvecklingen av ett produktivt system av det ekologiska sockerröret, den nämner också industrialisationen med grund i den familiära agroindustrin då det kommer till frågor som de åkrar och den mark som är nödvändiga för utvecklingen. Detta första utkast skickas runt mellan alla deltagande vid mötet idag och andra intresserade som inte kunde närvara idag, för att sammankalla till det möte som hålls i slutet av månaden i Bella Unión.

Dessa metoder är baserade på idén om livsmedelssuveränitet. Det är arbetarna som bestämmer riktlinjerna för produktionen och för konsumtionen av varor som kommer från lokala resurser.

Det är i ärlighetens namn uppmuntrande nyheter som når oss från Uruguay med hänsyn till frågan om socker. Den politiska viljan från statens sida, alla aktörers arbete och ansvar som är till att nytta för regionen och landet är alla delar av verkligheten idag. Vi fortsätter med fler nyheter om detta ämne under kommande månader.

Innan ALUR

  • 3000 hektar av sockerrör planterades
  • 1200 anställda arbetare
  • En skördetid på 56 dagar

Med intåget av ALUR

  • 4200 hektar planterat
  • 2500 arbetare omfattas av projektet
  • En skördetid på 70 dagar


Publicerad: mars 2009

Flera artiklar av: LatiCe, Daniel Marrero



  • LatiCe är en ideell förening med org. nr.802440-4512 |
  • © 2008 LatiCe