Latice - Latinamerika i Centrum

-
Nyheter

Här finns de artiklar vi publicerat om de sociala rörelsernas erfarenheter liksom reflektioner om det som sker i några av Latinamerikas länder.


Evo Morales tar emot det femte Alternativa Sociala Mötets slutdeklaration
Bolivias president, Evo Morales, tog idag (8/10) emot det femte Alternativa Sociala Mötets slutdeklaration (la Delclaración de Vallegrande). Mötet inleddes tisdagen den 6 oktober i staden Vallegrande, departementet Santa Cruz i östra Bolivia. "Folkets gemenskap, sammanhållning och självständighet" var mötets tema. För att minnas platsen för avrättningen av den argentinske överbefälhavaren Ernesto Che Guevara, för exakt 42 år sedan, iscensattes denna för de 200 deltagande delegaterna.

Adital



Minskad straffålder för ungdomar
Den stora kämpen för mänskliga rättigheter och företrädare för CORREPI (en organisation som arbetar mot våld från poliser och myndigheter) Maria del Carmen Verdú, uttryckte i sin vanliga kolumn på Leña al Fuego (lördag 18 till 20 på Radio Ciudad, AM 1110) dessa ord som förtjänar en noggrann läsning. Nedan återger vi delar av kolumnen från lördag 11 juli:

Agencia de Comunicación Rodolfo Walsh, María del Carmen Verdú



Förlåt för besväret: beväpnade mot de fattiga
Som vi är vana vid, visar Eduardo Galeano upp en analys av ett samhälle som slösar med vapen och våld och som genererar våld genom de värsta vapnen: konsumtion och rädsla.

Agencia de Comunicación Rodolfo Walsh, Eduardo Galeano



Bolivia: Stordådet upprepar sig
Verkligheten har än en gång överträffat de statistiska analyser och numeriska utvärderingar som gjorts, gällande de nationella samt internationella rösterna. Evo Morales Ayma har blivit återvald till president. Med fler än 60 procent av landets röster, ...

Ana Rosa López Villegas



Bolivia: Evo och Obama mot motsatta kurser
När Evo vann med 54% av rösterna valet den 22 december 2005, var detta resultatet av indianernas marscher som började år 2000 i vilka de krävde att bli inkluderade i det nationella livet.

Andrés Soliz Rada



Bolivia: Evo och DEA
President Evo Morales beslut att utvisa nordamerikanska DEA är helt försvarbar. Trots att det imperialistiska inflytandet i vår semikoloni är mycket stort är d et är svårt att hitta ett område, där inflytandet är större än kampen mot drogerna.

Andrés Soliz Rada



Evo och nationens öde
Evo har tre fiender som måste besegras för han ska kunna omvandla landet: den nyliberala mentaliteten, den interna korruptionen och den världsomspännande krisen.

Andrés Soliz Rada



Bolivia: Valet av Evo
Valet mellan Evo Morales och Branco Marincovic är lätt. Joprdägaren Marincovic har stängt in en enorm lagun med taggtråd så han kan använda den för sitt eget höga nöje, han var förhandlare, i separatisternas namn, ansvarig för att ha förvandlat Bolivia till ett protektorat för utländska makter

Andrés Soliz Rada



Bolivia: Korruptionen bland makthavarna
Korruptionen bland makthavarna börjar inte när de kommer till makten, utan de tar emot finansiering till sina valkampanjer, utan att medborgarna får veta om det.

Andrés Soliz Rada



Vem kommer Evo Morales att besegra?
Utan en enad nationell stat kommer Bolivias sönderfall hela tiden att vara nära. Naturligtvis beror lönsamheten för landet inte bara på enskilda personer, utan även på att strukturera ett politiskt och ideologiskt fokus som visar medborgarna alternativ för att uppnå insyn och effektiv förvaltning, att besegra den interna kolonialismen och uppnå nationell enighet.

Andrés Soliz Rada



Brasilien, Internationella Valuta Fonden och Världsbanken
I och med att Brasilien har blivit en av borgenärerna bakom IMF och därmed ökat sitt inflytande i Världsbanken associeras nu landet med de förtryckarnationer som svälter ut tredje världen. IMF och Världsbanken organiserar och övervakar världsordningen som dikteras av stormakterna. De utgör en informell del av den Amerikanska statsapparaten och fungerar som effektiva väktare åt Washinton Consensus och grundlades vid tidpunkten för Sovjetunionens kollaps. De utgör tillsammans med WTO imperialismens trogna vakhundar (Atilio Borón).

Andrés Soliz Rada



Krönika om ett förebådat veto
Igår på eftermiddagen lade president Tabaré Vázquez in sitt veto. Det gäller tre av de fem paragraferna i Lagen om försvar av sexuell och reproduktiv hälsa.

Articulación Feminista Marcosur



På Haiti förverkligas inte rätten till utbildning
Den latinamerikanska kampanjen för rätten till utbildning förbereder en speciell rapport om utbildningen i landet

Campaña Latinoamericana por el Derecho a la Educación



En indiankvinna från Guatemala berättar om diskriminering vad gäller rätten till utbildning
Under workshopen "Rättrådigheten för rätten till utbildning i Centralamerika", lade Angélica Macario Quino fram bevis för att staten inte fullföljer sina åligganden.

Campaña Latinoamericana por el Derecho a la Educación



Statskupp i Honduras
President Manuel Zelaya kidnappades i sitt residens och man antar att han befinner sig på flygbasen. Presidentens pressombud i Honduras gör en uppmaning till organisationer som verkar för mänskliga rättigheter.

Dignidadnacional-tv.blogspot.com/, Nyheter direkt on line



Det är bättre att prata om vissa saker Det är bättre att prata om vissa saker
Att vara frivilligt aktiv post-90tal, kriminalisering, stadsgäng, lättillgängliga avtryckare och fattigdom. Detta är några av de teman som vi talar om med stadens ungdomar, aktiva inom de utsatta områdena i Rosario. I denna rapport har de mycket att berätta, även om samhället fortsätter att titta åt andra hållet.

enREDando



Argentina: 30 000 skäl att ropa Rättvisa 30 000 skäl
De började samlas 1977, inför smärtan och ångesten att inte veta var deras anhöriga var. De bankade på dörrarna till polisen, rättsväsendet och kyrkan, och fann som svar ett skyddande lager av straffrihet. Under dessa 32 år har de aldrig slutat kräva rättegång och straff för den senaste militärdiktaturens folkmördare. De bildade filialer i hela landet och idag firar de, rörda, att de muntliga förhandlingarna i Rosario har inletts.

enREDando



Chilenare i Sverige: En krönika över exilen En krönika över exilen
Vem som helst som befinner sig i Sverige förvånas över det hur många chilenare man träffar där. I siffror visas det i en folkräkning som utfördes av Statistiska Centralbyrån (SCB) 2005 tillsammans med Verket för chilenare i utlandet (DICOEX), den officiella siffran översteg 42.000 boende i Sverige.

Fernando Camacho Padilla



Historien om Venezuela och Ernesto Che Guevara
Venezuela var den gordiska knuten som kunde göra det möjligt för Ernesto att förverkliga sina drömmar och dit började han också färden på motorcykel tillsammans med sin vän Alberto Granado, biokemist, son till en spansk inmigrant bosatt i Córdoba.

Humberto Vázquez Viaña



Honduras en satsning för framtiden Honduras en satsning för framtiden
"Det är den hondureanska byn som flyttar striden mot diktaturen och kommer att bestämma dess framtid", försäkrade mig ordförande Bertha Cáceres, ordförande från stadsrådet för Honduras folkorganisationer och Honduras indianer. (COPINH)

Isabel Soto Mayedo



Sockret existerar inte Sockret existerar inte
Det är arbetarna som bestämmer riktlinjerna för produktionen och för konsumtionen av varor som kommer från lokala resurser. Det är i ärlighetens namn uppmuntrande nyheter som når oss från Uruguay med hänsyn till frågan om socker.


LatiCe, Daniel Marrero



Báguanos, en kram guajiro Central Báguanos
Sedan några år tillbaka hade vi en resa till Kuba innestående. Med uppgiften att bygga interkulturella broar kommer vi till "en plats i världen" El batey de Báguanos som ligger fyrtio kilometer från staden Holguin och åttahundra kilometer från huvudstaden på den östra spetsen av Kuba.

LatiCe, Daniel Marrero



Renskogen säljs inte, renskogen värnas Renskogen säljs inte, renskogen värnas
Den 11 juni hölls en massiv manifestationsdag över hela Peru till stöd för ursprungsfolken i Amazonas. Människorna krävde bland annat att kongressen ska upphäva lagdekreten som kränker ursprungsfolkens kollektiva rättigheter. Regeringen svarade med förtryck och tårgas.



LatiCe, Cecilia Bergstrand



European Social Forum i Sverige
Den 17 september invigdes European Social Forum i Malmö i södra Sverige. Under 5 dagar skulle organisationer och människor från hela världen träffa varandra, delta i seminarier och workshops i de mest skiftande ämnen. Här fanns folk från Afghanistan, Indien, Kenya, Somalia, Mexiko, Peru, Venezuela för att bara nämna några länder utanför Europa.

LatiCe, Cecilia Bergstrand



Nya sätt att skapa politik - nya folkliga intressen - nya paradigm
Det är tydligt att det finns ett nytt sätt att skapa politik i Latinamerika och att detta sätt speglar andra folkliga intressen. Men på vilket sätt har de sociala analytikerna ändrat sina teoretiska angreppssätt när det gäller de sociala rörelserna?

LatiCe, Claudia García



Protest mot krigetet i Gaza
Lördagen den 10 januari deltog cirka 12 000 människor i en stor demonstration i Stockholm för att protestera mot kriget i Gaza

LatiCe, Claudia García



I en mer rättvis värld kommer barnen att fungera som rättssubjekt
Samhället har en hierarkisk maktstruktur, detsamma gäller i politiken. Det är de vuxna personerna som tar de aktiva besluten i politiken och som definierar den politik som påverkar barn och ungdomar. Dessa, barnen, uppfattas som passiva objekt som måste tas om hand och skyddas. Borde man inte lyssna mer på de minderåriga? Ta hänsyn till deras syn på verkligheten? Deras åsikter?

LatiCe, Claudia García



Sverige som ledande biståndsland koncentrerar verksamheten
Trots en ekonomisk kris fortsätter Sverige att ge högt bistånd för att bekämpa fattigdom i världen. Sverige är den mest frikostiga biståndsgivaren i världen, sett till andel av bruttonationalinkomsten. Men förändringar ska genomföras - antalet mottagarländer kommer att minska med hälften.

LatiCe, Fanny Ekström



Dole går bananas för svensk film
Filmaren Fredrik Gertten bakom filmen Bananas! stäms av multinationella bananföretaget Dole. Gerttens film är förtal, anser företaget, som vill förbjuda filmen och lägga munkavle på Gertten.

LatiCe, Fanny Ekström



Vad skrivs om Latinamerika i svenska tidningar
Här i Sverige, likaväl som i andra europeiska länder, var frisläppandet av Ingrid Betancourt den nyhet som mest följdes upp. Från den 3 juli, då man meddelade att Betancourt var fri, till och med den 17 juli skrevs det varje dag i de svenska dagstidningarna om hur den colombianska armén hade agerat under befrielsen, om gisslans räddning (framför allt om den colombianska-franska politikern).

LatiCe



Vad skrivs om Latinamerika i svenska tidningar, augusti 2008
Första nyheten som berör Latinamerika var att hittills i år har 290 personer dött när de försökt ta sig över gränsen mellan USA och Mexiko, förra årets siffra var 520. Enligt olika rapporter dör de flesta av värmen i den otillgängliga terrängen, drunknar eller förolyckas när de hoppar av tåg. Det sägs att 325 000 människor försöker ta sig till USA varje år. ...

LatiCe



Med ett uppfyllande av 100 % av vallöftena från 2005 uppfyllda, lyckas Evo med 63 % i det förhärligande Bolivianska omvalet Evo Morales
Den massiva konkurrensen bland de bolivianska valdeltagarna i Spanien och när man stängt den första vallokalen klockan 9:45 i Chiquisaca lyckades omvalskandidaten Evo-Alvaro med 100 % av rösterna, detta öppnade den historiska dagen för de första presidentvalen i Bolivia sen omfundationen som multinationalstat i februari 2009.

Mendoza Harold



Honduras: Ett Frankensteins konstitutionella monster Ett Frankensteins konstitutionella monster
Precis som ett verkligt juridiskt monster som inte kunnat skapas någon annanstans i världen, har vi förvånade sett en ny sorts fascistisk militärkupp som fått det svulstiga namnet "konstitutionsenlig kupp" av sina iscensättare: oligarkin och dess tillskyndare inom media, som utgör den latinamerikanska oligarkins viktigaste stöd.

Mapuexpress, Jorge Echazu Alvarado



I solidaritet med organisationerna i Vía Campesina (Böndernas Väg) och Honduras folk
I syfte att fördjupa och öka delaktigheten i demokratin har de sociala organisationerna i Honduras tillsammans med presidenten Manuel Zelaya Rosales under de senaste månderna förberett en opinionsundersökning till den 28 juni 2009.

Minga Informativa de Movimientos Sociales



Motståndet i Honduras förkastar Arias villkor för att återinsätta Zelaya
I ett brev riktat till den costarikanske "medlaren" fastställer Nationella fronten mot statskuppen i Honduras att den bara accepterar första punkten av de sju som Arias föreslagit för att president Zelaya ska komma tilbaka till regeringsmakten.

Minga Informativa de Movimientos Sociales



Ett splittrat Peru
Det är beklagligt men den 5 och 6 juni dödades ett okänt antal personer som kämpade för sina ideal, principer och för att försvara sina territoriella rättigheter.

Nadia De La Torre



Mot en integration på halvklotet
Presidenter från hela Latinamerika möta för att fatta beslut om en framtid utan USA och Europa.

Noticias Aliadas



UNASURs försvarsråd
Rådet syftar till att vara en instans för integration, dialog och militärt samarbete

Noticias Aliadas



Det var inte vårt krig Anhöriga av de avrättade i El Salado
En av de saker som starkast framträder från massakern i El Salado är att paramilitärerna handlade på mycket olika sätt gentemot män och kvinnor. De flesta män blev utvalda godtyckligt, medan de kvinnor som torterades offentligt och sedan avrättades, däremot blev utvalda utifrån den ledande roll som de hade i samhället.

Noticias Aliadas, Susana Abad



Utveckling av den förebyggande hälsan
Utifrån gemenskapenutveckla den förebyggande hälsanförening Corazones Libres y Solidarios Fri och solidariska hjärtan Sanningen, rörelsen för arbetslösa arbetare sättet i bostadsområdet Santa Magdalena Guernica, Stor Buenos Aires ...

Patricia Duró



I ett organiserat kollektiv minskar hälsans oordning
Vi arbetar med dem som ställts utanför samhället, de arbetslösa, de som tar mark i besittning. Vi känner starkt engagemang för de folkliga sektorerna och därför arbetar vi där de är.

Patricia Duró



Vårt arbetsätt
Vi börjar med att ta kontakt med områdets organisationer för att, å ena sidan, tillkännage dag och tid för våra aktiviteter. Syftet är att nå de flesta så att ett stort antal deltagare till dessa aktiviteter garanteras.

Patricia Duró



Att organisera gemenskap: hälsa, utbildning och kultur
En gemenskap som organiserar sig genom gräsrotsorganisationer har mer möjligheter att förbättra sin livssituation

Patricia Duró



Att dela erfarenheter med gräsrotrörelsen
I mitten av juni, under den 80års jubileum av Ches födelse, fick vi i Argentina besök av två av Ches kamrater som delade med honom den bolivianska erfarenheten.

Patricia Duró



Bostadsområdet Triángulo i Florencio Varela
Bostadsområdet föddes med stöd av kommunen genom att ledig mark togs i anspråk. De som tog marken i anspråk har själva byggt sina hus. I den första videon ser vi hur området ser ut.

Patricia Duró



Ännu ett attentat mot en bondeledare i San Marcos
Plataforma Agraria fördömer de attacker vår kamrat Abisaías Gómez och hans familj utsatts för. Han är bondeledare i samhället Las Luces del Tumbador, San Marcos.

Plataforma Agraria



Mexico: Kommuniké från Manu Chao Kommuniké från Manu Chao
"Beslutet att inte sjunga på la Rambla var mitt och berodee på att jag ville förhindra alla eventuella våldsamheter om myndigheterna skulle gripa mig under uppträdandet".


Prensa Indígena



Världen: Lidande, död, återuppståndelser och nya sorters terrorism Lidande, död, återuppståndelser och nya sorters terrorism
Att vilja och kunna vara revolutionär. För några dagar sedan såg jag några fotografier av släktingar som jag inte träffat på mycket länge. Jag blev förvånad över deras gråa hår, rynkor och stora magar, jag antar att det var länge sedan jag såg mig själv i spegeln. Jag kom att tänka på hur man kan bli kvar i en känsla och i sin egen, eller någon annans bild, som fastnat i tiden, trots att världen snurrar allt snabbare och förändras hela tiden.

Prensa Indígena, Michel Balivo



Gynnas Donald Rumsfelds Tamiflu av Svininfluensan?
Läkemedlet Tamiflu och sin tidigare "ägare" Donald Rumsfeld, före detta försvarsminister under Bush regimen, kommer få stora vinster med den högaktuella svininfluensa epidemin, enligt rapporter från den Oberoende Pressen (La Prensa Independiente), detta olikt andra stora medier som manipulerar den världsomfattande allmänna opinionen.

Prensa Indígena, Ernesto Carmona



Världen: Hur kommer våra barnbarns framtid att se ut?
När jag ser på mina barnbarn som leker i trädgården, hur de skuttar som kaniner, rullar runt på marken, och klättrar upp och ner i träden, fylls jag av två känslor. Den ena är avund, eftersom jag inte längre kan göra något av det där med de fyra proteser som jag har i benen. Den andra är oro. Jag frågar mig, vilket slags värld kommer de att tvingas stå inför om några år?

Prensa Indígena, Leonardo Boff



Latinamerika är den mest stimulerande platsen i världen idag: Chomsky Chomski
För första gången på 500 år finns det rörelser som rör sig mot självständighet och separation från den imperialistiska världen. Länder som historiskt sett varit skilda åt närmar sig nu varandra och samarbetar, vilket är första steget mot självständighet. USA har under åren störtat den ena regeringen efter den andra; något som nu längre inte är möjligt.


Prensa Indígena, David Brooks, Hermann Bellinghausen och Luis Hernández



Guatemala: Gatubarn blir värvade av kriminella gäng
Även om det inte finns en aktuell folkräkning som avslöjar hur många barn som lever på gatan, så vet man ändå att siffran har gått ned, eftersom en stor del av barnen har blivit värvade av gäng och grupper som utför organiserade brott.

Prensa Indígena



Paraguay: Den Tillkännagivna Kuppen
Följande mottogs från Enrique Orellana, Rebelión, den 20:e november. - Att tala om en statskupp mot Fernando Lugos regering i Paraquay är varken nyheter eller en journalistisk upptäckt. Detta tack vare att några senatorer tillhörande oppositionen redan talar öppet om att avsätta landets ledare.

Prensa Indígena, Andrés Sallari



Honduras: Fredligt motstånd Fredligt motstånd
Honduras afrikanska ättlingar som organiserat sig i och som är medlemmar i OFRANEH har fortsatt sin kamp för att försvara rättsstaten mot statskuppen och den nuvarande regeringen.




Red Informativa de Mujeres de la Argentina, RIMA



Gorilety klamrar sig fast vid makten
Ungefär vid klockan halv sex på tisdagsmorgonen rusade Honduras väpnade styrkor (armén, flottan, flygvapnet) in på gatorna runt Brasiliens ambassad för att med våld skingra motståndsaktivisterna som uppehöll sig där, vakande, som skydd för den honduranske presidenten José Manuel Zelaya, som sedan igår tagit sin tillflykt till det diplomatiska högkvarteret.

Red Informativa de Mujeres de la Argentina, RIMA



Bolivia: Förändringens timme?
Maktsuccesionen i Bolivias historia visar på brister i utformningen av en nationalstat, vilket beror på avsaknaden av en ledande klass (elit) som engagerar sig i nationsbyggnadsprojektet, att skapa värderingar som delas av befolkningen, där de ...

Roger Ortiz Mercado



Alltihop, för två
Projektet som ska leda till ett autonomiskt Bolivia kommer inte att kunna få ett slut på den brutala uteslutningen av människor, eftersom den ger upphov till nya uteslutningar, de finns ju i själva den autonomistiska tanken. Därför kan man ställa flera frågor som kräver svar bland andra: Borde man byta ut myten? Är idén om självstyre den nya myten? Ett uppmätt Bolivia?

Roger Ortiz Mercado



Vad händer efter folkomröstningen om konstitutionen?
Efter folkomröstningen om konstitutionen kommer folket att börja ställa fragor och vilja få svar. Före folkomröstningen fördes inte någon politisk debatt utan ägnade sig åt att ömsesidig aggression i media.

Roger Ortiz Mercado



Andres Soliz Rada och Roger Ortiz Mercado uppmanar till enhet i Bolivia
Före detta olje- och gasministern, Andrés Soliz Rada, född i La Paz, och före detta ambassadören i Argentina, Roger Ortiz Mercado, född i Santa Cruz de la Sierra, båda tidigare i Evo Morales regering, uppmanar till enhet i Bolivia genom ett meddelande som sänts ut idag och lyder som följer:

Roger Ortiz Mercado och Andres Soliz Rada



Kuba, Kuba
Den här lilla ön har varit föremål för diskussion alltsedan jag var liten. Jag har fått höra att socialismen är det värsta som finns och att Kuba är ett exempel på ett land i Latinamerika som bröt mot de mänskliga rättigheterna.

Sofia Sanchez



En bekräftelse om biståndet till Nicaragua Baho
Nicaraguaner har visat prov på kreativitet och uppfinningsrikedom för att överleva de omänskliga förhållandena som råder i landet. Leta efter mat på soptippen, som är fruktansvärt för en utomstående att se, är vanligt förekommande, liksom att försörja familjen genom att sälja varor på gatan. Det är oftast barnen som på ett eller annat sätt måste bidra till familjeförsörjningen genom gatuförsäljning.

Sofia Sanchez



Rosario Montenegro Zeledón, en nicaraguansk journalist som ger sina synpunkter på biståndet Rosario signerar böcker
Rosario Montenegro är journalist och har arbetat mer än 20 år på olika lokala tidningar i Nicaragua, bland annat La Prensa, El Nuevo Diario och La Tribuna. Hon har också arbetat inom olika privata och statliga institutioner, bland hos Agustin Jarquín, när han var riksrevisor. Hon har publicerat en bok som handlar om kommunalvalen i Nicaragua 2000, 2001 och 2008.

Sofia Sanchez



Viktigt att göra sin röst hörd
Många gånger är det svårt för ungdomarna att veta vad man ska göra för att synliggöra sina åsikter. En sak som är viktig för ungdomarna är att organisera sig.

Sofia Sanchez



Presidenten Luiz Inácio da Silva deltog i det tredje toppmötet mellan Europeiska Unionen och Brasilien Presidenten Luiz Inácio da Silva, premiärminister Fredrik Reinfeldt, EU;s president José Manuel Barroso
Presidenten Luiz Inácio da Silva deltog i det tredje toppmötet mellan Europeiska Unionen och Brasilien som ägde rum den 6 oktober i Stockholm. Ordförande för mötet var premiärminister Fredrik Reinfeldt och EU;s president José Manuel Barroso.

Sofia Sanchez



Kvinna ledar UNAG i Madriz i Nicaragua Antonia Méndez Alfaro
Antonia Méndez Alfaro är ordförande i UNAG (Unión Nacional de Agricultores y Ganaderos) i Madriz- regionen. Aktiv sedan 1987 blev hon 2007 representant för organisationen i Madriz. Sofia Sanchez intervjuar henne för att få höra om deras arbete och om situationen för kvinnor i samhället idag.


Sofia Sanchez



Solidaritet med folket från Honduras! Solidaritet med folket från Honduras
Organisationen Resocal och dom latinamerikanska grupperna organiserade den 22 september klockan 17:00 en solidaritetsmanifestation för Honduras presidenten Manuel Zelaya och det honduranska folket. Manifestationen hölls på Mynttorget i Gamla stan nära den svenska parlamentet.

Sofia Sanchez



Kommunikationsrättigheter i den plurinationella staten Bolivias nya politiska konstitution
Efter en intensiv period av social mobilisering, vilken inleddes 1990 och växte i styrka och betydelse år 2000 efter det så kallade "vattenkriget" i Cochabamba, stärktes den konstituerande processen i Bolivia genom invigningen av den Konstituerande Församlingen den 6 augusti 2007.

Verónica Rocha Fuentes






  • LatiCe är en ideell förening med org. nr.802440-4512 |
  • © 2008 LatiCe